fbpx

ISO 21001 Yönetim Sistemi Standardı

iso-21001-belgesi

ISO yani uluslararası standardizasyon örgütü standart ailesi içinde nispeten yeni bir standart olarak kabul edilebilecek olan ISO 21001 Eğitim Kurumları Yönetim Sistemi Standardı ülkemizde de TSE tarafından kasım 2018 tarihinde yayımlanmıştır.

Eğitim Kurumları için Yönetim Sistemi Standardı

ISO 21001 standardı eğitim sektörü bağlamında dünya çapında ortak bir yönetim aracı oluşturmak amacını taşımaktadır. Aynı lisanı konuşan, aynı süreçleri takip eden ve öğreniciler ile diğer faydalanıcıların memnuniyetine odaklanan bir modelin eğitimdeki kaliteyi de artıracağı yadsınamaz bir gerçektir. 

ISO 21001 Hakkında Sıkça Sorulanlar Videosu

Seçiminizi yaptığınızda sizi videoda ilgili bölüme yönlendirebiliriz.

Eğitim kurumları için ISO 21001 Standardının geliştirilmesinde 39 ulusal standardizasyon kuruluşundan 86 uzman ve çeşitli eğitim kuruluşlarından paydaş kuruluşların temsilcileri yer almıştır.

Standardın özgün adı Eğitim organizasyonları – Eğitim organizasyonları için yönetim sistemleri – Kullanım için rehberlik gereksinimleri olmakla birlikte sektörde Eğitim kurumları yönetim sistemi olarak adlandırıldığını ifade etmek yanlış olmayacaktır.

ISO 21001 ve Eğitim Sektöründeki Önemi?

Eğitim-Öğretim kuruluşları için öğrenici ve diğer yararlanıcılar ile diğer ilgili tarafların beklentilerini yerine getirmek kritik derecede önemlidir. Artan rekabet ortamında kuruluşların bu konudaki yeteneğini sürekli iyileştirmesine devamlı bir ihtiyaç vardır.

ISO 21001 Hangi Konulara Odaklanır?

Standardın adından da tahmin edilebileceği üzere bu standart eğitim sisteminin yönetimine odaklanmaktadır.

Öğrenici ve diğer yararlanıcıların ihtiyaç ve beklentilerini karşılayabilecek eğitim ürünleri ve hizmetleri sağlayan kuruluşlar için ortak bir yönetim aracı sağlamayı amaçlar, bir eğitim kuruluşu, öğrenen ve diğer ilgili taraflar arasındaki özel etkileşime odaklanır.

ISO 21001 Eğitim Kurumları Yönetim Sistemi Kimler Uygulayabilir?

Eğitim kurumları yönetim sisteminin tüm gereksinimleri geneldir ve türü, boyutu veya sunum yöntemi ne olursa olsun öğretme, öğrenme veya araştırma yoluyla yetkinlik gelişimini desteklemek için bir müfredat kullanan herhangi bir kuruluşa uygulanabilir olması amaçlanmıştır. Bu bağlamda her seviyede örgün eğitim yapan okullar, kurslar, dershaneler, ile özel eğitim veren kurumlar bu standardın doğrudan kullanıcısı olabilir.

Bunun yanı sıra ISO 21001’i mesleki eğitim departmanları gibi asıl işi eğitim olmayan daha büyük organizasyonların içindeki eğitim birimleri de uygulanabilir. Örnek vermek gerekirse üretim yapan bir fabrikanın eğitim birimi bu standardı tatbik edebilmektedir.

ISO 21001 Eğitim Kurumları Yönetim Sistemi
ISO 21001 Yönetim Sistemi Standardı 4

ISO 21001 Uygulama Esasları Nelerdir?

ISO 9001 standardına aşina olanlar yüksek seviyeli yapı ifadesini duymuştur. ISO yeni yayınladığı veya büyük revizyona tabi tuttuğu tüm standartları bu yapıya uygun olarak kurgulamaktadır. Böylelikle farklı standartlar biri biri ile uyumlu bir yapıya kavuşmakta tek tek veya entegre olarak uygulanabilmesi daha kolay hala gelmektedir.

Başka bir ifadeyle organizasyonlar ihtiyaç duydukları alanlarda değişik ISO standartlarını (çevre, iş sağlığı, bilgi güvenliği vb) bu yapı sayesinde kolaylıkla entegre olarak uygulama imkanına sahiptir. ISO 21001 de yüksek seviyeli yapıya sahip kurgusu ile eğitim sistemindeki sürekli iyileştirme ve öğreniciler le diğer faydalanıcıların memnuniyetine odaklanan, izlenebilirliği referans almış bir yönetim sistemi standardıdır.

ISO 21001 Belge Faydaları Nelerdir?

Bir yönetim sistemi standardını etkin olarak uygulayan her kurumun elde edeceği temel faydaların ISO 21001’de de karşımıza çıktığını görüyoruz. Şöyle ki: 

  • Etkinliğin ve verimin arttırılması 
  • Kuruluşun saygınlığının (itibarının) arttırılması
  • İlgili tarafların katılımının genişletilmesi
  • Mükemmeliyetçilik ve yeniliğin teşvik edilmesi gibi faydalar saymak mümkündür.

Faydalar demişken bir süre önce çalışmalarımızı tamamladığımız bir eğitim kurumuna yapmış olduğum ziyaret esnasında hem eğiticilerin hem de yönetimin gri alan bırakmayan bir organizasyon yapısı sayesinde standartta ve uygulamalarına çok daha destekleyici bir şekilde bağlı kaldıklarını gördüm. 

Bu noktada pandemi ile hayatımızda yoğun bir şekilde görülen uzaktan çevrim içim eğitim uygulamalarının da bu standart ile düzenlenebildiğini belirtmek isterim. 

ISO 21001 Özelinde Neler Yapıyoruz ?

Öncelikle bu standardı bünyesinde tatbik etmek isteyen kurum temsilcileri ile bir ön görüşme yapıp ihtiyaçlarını analiz ediyoruz. Bu noktada aynı müfredatı takip etse bile her kurumun farklı dinamiklere sahip olduğu gerçeği karşımıza çıkıyor. bu nedenle  kurumun büyüklüğüne göre değişen bir süre gözlem yaparak işleyişine ve farklılıklarına hakim oluyoruz. 

Ardından eğitim sistemi ile ilgili prosesleri tespit ederek sorumlu personel ile birlikte dokümante edilmesi gereken hususlar üzerinde çalışıyoruz. Eğitim etkinliğinin değerlendirilmesi, öğreniciler ile iletişim, şeffaflık gibi prensiplere odaklanarak kurumun işleyişini standart ile uyumlu hale getiriyoruz. Bu konuda yürüttüğümüz başarılı çalışmalar hakkında bilgi almak isteyen tüm eğitim kurumu yöneticileri ile deneyim ve referanslarımızı paylaşmaya hazırız.

Rekabetin arttığı ve risklerin farklılaştığı günümüz dünyasında eğitim yönetiminin de klasik yaklaşımlar ile yürütülemeyeceğini içinden geçtiğimiz süreçte deneyimledik. Bu nedenle ISO 21001 standardı eğitim kurumları için geleceğe yapılan bir yatırım olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Belgelendirme Hattı
1
Sorularınızı Yanıtlayabilirim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim. . .