fbpx

ISO 9001 Nedir? ISO 9001 Belgesi Nasıl Alınır?

iso-9001-belgesi-nasil-alinir

Bu videomuzda sizlerle ISO 9001 standardı hakkında konuşmak istiyoruz. IS0 9001 Nedir ? ISO 9001 Belgesi Nasıl Alınır? Ürün ya da hizmet üreten, ölçeği ne olursa olsun hemen tüm firmalar bu standardın adını işitmiş, belki de uygulama veya belgelendirme anlamında bu standart ile meşgul olmuştur.

Kalite için yapılan en genel tanım müşteri beklentisini karşılama seviyesidir. Yani bir mal ya da hizmet müşterinin beklentilerini ne oranda karşılıyor ise o oranda kalitelidir demek mümkündür. İşte ISO 9001 standardı bu kalite kavramının sürdürülebilirliğine odaklanır.

ISO 9001 Belgesi Hakkında Sıkça Sorulanlar Videosu

Seçiminizi yaptığınızda sizi videoda ilgili soruya yönlendirebiliriz.

ISO 9001 Nedir?

Daha önceki videolarımızda bahsettiğimiz ISO örgütünün uluslararası arenada çok sayıda ülkenin katılımı ile standart hazırlayan ve yayımlayan bir kurum olduğuna değinmiştik. 

Bu kurumun yayınladığı ISO 9001 standardı fonksiyonu, kullanım kolaylığı ve basit gereksinimleri nedeniyle en çok bilineni ve üzerinde yazıp çizileni olmuştur.

ISO 9001 için tüm yönetim sistemi standartlarının merkezidir demek yanlış olmayacaktır. Zaten ISO da 2015 yılından itibaren yaptığı revizyonlarda bu hususa uygun hareket ederek tüm yönetim sistemi standartlarında ilk kez ISO 9001 de uyguladığı yüksek seviyeli yapı modelini benimsemektedir.

Üretim, hizmet, satın alma, satış pazarlama, insan kaynakları gibi bir organizasyonun tüm yönetsel süreçlerinin biribiri arasındaki etkileşimi düzenler.

Hesap verebilirlik, izlenebilirlik, tarafların katılımı, sürekli iyileştirme gibi kavramları destekler.

ISO 9001 belgesi nasıl alınır? 

Bu standardın gerekliliklerini uygulayan organizasyonların bağımsız belgelendirme ve gözetim kurumları tarafından denetlenmeyi müteakip aldıkları belgeye ISO 9001 belgesi denir. Maalesef ki her alanda olduğu gibi bu konuda da etkin uygulamadan ziyade sadece belge alma odaklı yaklaşımlar görülmektedir.

Belge ya da sertifika belirli bir süre uygulanan çalışmaların bir çıktısıdır. Amaç olmamalıdır. Sadece motive edici ve paydaşlara biz organizasyon olarak bu işi yapıyoruzun bir göstergesi olmalıdır. Önemli olan standardın gerekliliklerini tam manasıyla uygulamak ve başta müşteriler olmak üzere tüm paydaşlar ve katılımcılar için fayda sağlamak olmalıdır.

Belgelendirmeye esas bir gözetime girmeden önce organizasyon geride bıraktığı süre zarfındaki standarda dair uygulamalarını dayandırabileceği somut kanıtları hazırlamalı, daha önce tespit ettiği hedefler ile gelinen durumun analiz edildiği gözden geçirme toplantısı çıktıları gibi temin edilmiş bilgiyi denetçiye ibraz edebilmelidir.

Standardın organizasyonun yapısından tasarıma, iletişimden ürün hizmet sunumuna kadar pek çok konuda çizdiği çerçeve jeneriktir. Yani türü ve büyüklüğü ne olursa olsun tüm organizasyonlar tarafından tatbik edilebilir. Standart ne olması gerektiğini söyler ama nasıl yapılacağı yani yöntemi organizasyona bırakır.

iso 9001 belgesi nedir

ISO 9001 belgesi nasıl yenilenir?

Belgelendirme kuralları gereği belgeler ilk veya gözetim denetlemesinden sonra bir yıllık periyotlarda yenilenir. Böylelikle kurumun bir yıllık performansını gözlemleme imkanı bulunur. İlk yıl icra edilen denetlemeler daha detaylı iken takip eden yıllarda değişiklikler ve rutin olmayan hususlar ile diğer kritik konulara odaklanılır. 

ISO 9001’in faydaları nelerdir?

Hakkıyla uygulanan her yönetim sistemi organizasyona firenin ve iş gücü kaybının azalması, etkinliğin ve verimliliğin artırılması, müşteri memnuniyetinin artırılması, çalışanların bağlılığının artırılması gibi faydalar sağlayacaktır. Ayrıca her süreçte izlenebilirliğin tesis edilmesi ile hesap verebilirlik de sağlanacaktır. Risk temelli bir standart olan ISO 9001 ile risk ve fırsatların önceden değerlendirilmesi ile tedbirler ya da planlar pro aktif olarak yapılabilecektir.

ISO 9001 başta olmak üzere diğer tüm yönetim sistemi standartlarında belirli konulara odaklanmış paylaşımlar yapmayı planlıyoruz. Youtube da standartın 10 maddesi üzerinden hazırlanmış temel eğitim videoları mevcut. Ancak biz konunun doğası gereği çok fazla teorik bilgi içeren standart maddeleri üzerinden videolar paylaşmak yerine spesifik alanlarda can alıcı örnek ve uygulamaları sizinle paylaşmak istiyoruz.

Bireysel anlamda yaşadığım en büyük sıkıntı bu konuda aldığım eğitimlerde aşırı teorik bilgi ve uygulama eksikliği nedeniyle konudan uzaklaşmamdı. Biz verdiğimiz eğitim ve danışmanlık hizmetlerinde amaca hizmet eden, pratik ve fonksiyonel çözümler öneriyoruz. Dosya ve evrak kalabalığının olmadığı, neyin niçin yapıldığının anlaşıldığı ve tüm katılımcıları ikna eden bir modelimiz var.  Biz uygulamanın ve pratiğin gücüne inanan bir ekibiz. Bu nedenle her seviyedeki firmaya çağrımız değişen ve farklılaşan Pazar şartlarında, belirsizliğin ve rekabetin arttığı şu donemde yönetsel süreçlerini uluslararası geçerliği ispatlanmış yöntemlere dayandırmak olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Belgelendirme Hattı
1
Sorularınızı Yanıtlayabilirim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim. . .