fbpx

ISO 3834-2 Belgesi

ISO 3834-2

Bu yazımıda ISO 3834-2 Belgesi hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

ISO 3832-2 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Yönetim Sistemi 

ISO 3834-2:2005 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Yönetim Sistemi yaşam döngüsünü tamamlayarak ISO 3834-2:2021 Metalik Malzemelerin Ergitme Kaynağı İçin Kalite Gereksinimleri – Bölüm 2: Kapsamlı kalite gereksinimleri ismini aldı.

ISO 3834 Revizyonuyla Gelen Değişiklikler

ISO 3834’ün yeni versiyonunda öne çıkan bazı değişiklikler şu şekilde sıralanıyor:

  • Editoryal revizyonlar
  • ISO 3834-5’in en son baskısına yapılan referanslar güncellendi
  • Ölçme, muayene ve deney teçhizatının kalibrasyonu ve doğrulanması ile ilgili Madde 16’nın yeniden yazılması.

ISO 3834-2 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Yönetim Sistemi

ISO 3834-2 Standardı metalik malzemelerin ergime kaynağı için kalite şartlarını belirler. Bir yapının, bir makinenin belirli parçalar halinde kaynak ile birleştirilerek bir bütün haline getirilmesi için yapılan kalite şartlarını ISO 3834-2 standardı tanımlar. Bu şartları yerine getiren işletmeler ISO 3834 belgesi almaya hak kazanır. 

ISO 3834 Belgesi Nasıl Alınır?

Bir işletmenin ISO 3834 Belgesini alabilmesi için standardın istemiş olduğu asgari dokümantasyon ve fiziki şartları yerine getirmesi gerekir. ISO 3834 belgesi genellikle müşteri talebinden daha ziyade girilecek ihale şartnamesi gereğince talep edildiği için alınmaktadır. ISO 3834 sertifikasına sahip olabilmeniz için yetkili belgelendirme kuruluşu tarafından denetlenmiş olmanız ve herhangi bir uygunsuzluk bulunmaması gerekir. 

ISO 3834 Belgelendirme Aşaması

ISO 3834-2 belgelendirme başvurusu yapmadan önce aşağıdaki dökümanlara sahip olmanız ve bunları uyguluyor olmanız birinci koşuldur. Nedir bu dokümanlar?

  • Makine listesi
  • Kaynakçı listesi
  • Kaynak koordinatörü
  • WPS listesi (Kaynak prosedür şartnamesi)
  • Görev tanımları
  • ITP (Muayene ve Test Planı)
  • Müşteri Şikayetleri
  • Eğitim Planı
  • Kaynak tamir prosedürü vb.

Yapılacak denetimler ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi gerekliliklerini içinde barındırdığı için sözkonusu sistem dokümanlarından bazıları ISO 3834 için de kullanılabilmektedir. Dokümantasyon maddesine istinaden hazırlanan evraklarla artık belgelendirme başvurusu yapılarak denetime geçilebilir.

ISO 3834-2
ISO 3834-2

ISO 3834 Belgesi İçin İşletmede Kaynak Mühendisi Şartı Var mı?

Evet belgenizi alabilmeniz için bir kaynak mühendisi ile çalışmanız gerekmektedir. Ancak bunun için sigortalı olmadan dışarıdan anlaşmalı bir kaynak mühendisinden danışmanlık alarak yapabilirsiniz. 

ISO 3834 Belge Ücreti Ne Kadar?

Ücret belirlenirken diğer ISO standartların aksine çalışan sayısı belirleyici olmamaktadır. Süre ve fiyat konusunda net bir cevap verilebilmesi için işletmede yapılan kaynak yöntemleri, işletmede kaynak mühendisi olup olmaması, kaynak koordinasyon eğitimi alınıp alınmaması, üretimde kullanılan malzemenin kalınlık aralıkları fiyatı etkileyen unsurlar arasındadır. Firmada PQR (Kaynak Prosedür Onayı) yoksa önce bu onayı alarak süreci ilerletiyoruz. Ücreti net olarak belirleyebilmek için uygulanan kaynak yöntemlerini (Gazaltı, tozaltı, elektrot), kaynak tipini (Köşe kaynağı, alın kaynağı, boru kaynağı) ve malzeme kalınlık aralığını danışmanlık firmasına bildirmeniz gerekiyor. 

ISO 3834 İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Belgelendirme sürecinde ISO 3834 Yönetim Sistemi’ni kurarken siparişin ve teknik şartnamenin gözden geçirilmesi önemlidir. Verilen siparişin ya da teknik şartnamenin yapılabilirliği hazırlanan bu form ile kontrol edilerek harekete geçilmelidir. Aynı şekilde işe başlandığında tasarımın da gözden geçirilmesinin yanı sıra montaj ve imalata yönelik ITP (Muayene ve test planı)’lerin oluşturulması gerekir. 

Bu standart üretim yerinden ziyade üretimdeki kaynaklara yoğunlaşan bir standarttır. Dolayısıyla işletmenin yaptığı kaynak yöntemine (135,111, 141) ilişkin kayıtlara odaklanılmalıdır. Kaynak makinalarının kalibrasyonu, WPS listesi (Kaynak prosedür onayı),  makinelerin bakım planları, kaynak öncesi, kaynak sırası ve sonrası kontrollerin kayıt altına alınması, kaynak NTD (tahribatsız muayene) kontrolleri gibi kayıtlar ISO 3834 için önemli konulardır. 

Kaynak Mühendisliği

Kaynak mühendisi; çeşitli endüstri ve inşaatlarda, metal birleştirme (kaynak) projelerini planlar, hazırlar ve uygular. Kaynak proje ve süreçlerinin denetimini yapar. Türbin, gemi, otomobil, imalat makineleri, santrifüjlü kompresör gibi farklı tipteki makinelerin kaynak yapım süreçlerinde ve inşaat projelerinde rol oynar. Üretimde kalite şartlarının sağlanması ve artırılması için önemli misyon üstlenir.

Kaynakçı En Çok Aranan Meslekler Arasında

İşsizliğin zaman zaman gündeme geldiği ülkemizde kaynakçı en çok aranan elemanlar arasında ön sıralarda yer alıyor

EN 1090 Belgesi Nedir?

EN 1090 belgesi, 305/2011 Yapı Malzemeleri kapsamında çeşitli yapısal bileşenler için zorunlu bir belgedir. CE işaretinin esaslarının oluşturulması gereken söz konusu standart, alüminyum ve çelik esaslı bileşenlerin imalatları ve tasarımı için uygulanmaktadır. 

EN 1090 1 Temmuz 2014 yılından itibaren çelik yapı ve alüminyum üreticiler için mecburi hale geldi. CE işareti ise alüminyum yapı uygulamaları için zorunlu oldu. EN 1090 yapı malzemelerinde güvenlik performansının üst seviyelere çıkarmayı amaçlamaktadır.

EN 1090 Belgesi

EN 1090 Belgesi ve standardında çelik yapıları ve konstrüksiyon uygulamalarına değinilmektedir. Bu nedenle EN 1090 belgesinin ne denli büyük öneme sahip olduğu ortadadır.  

EN 1090 Belgesi 3 Bölümden Oluşmaktadır. 

EN 1090 Standardı’nın Bölümleri

  • EN 1090- 1: Yapısal Bileşenlerin Uygunluk Değerlendirmesi
  • EN 1090- 2: Çelik Yapılar Teknik Gereklilikleri
  • EN 1090- 3: Alüminyum Yapılar Teknik Gereklilikleri

Yapılan yapının çelik olması durumunda EN 1090-2 bölümünün şartlarının, alüminyum olması durumunda EN 1090-3 bölümünün  şartlarının geçerli olduğu tasarım ve üretimin yapılması gerekmektedir. Söz konusu uygunluk değerlendirmesi kapsamında EN 1090-1 bölümünün de standarda uygun gerçekleşmesi şartı vardır. 

EN 1090 Belgesi’nin gereklilikleri arasında EN ISO 3834 Kaynaklı İmalata Yeterlilik Yönetim Sistemi’nin de kurulması bulunmaktadır. 

M&A Belgelendirme ve Danışmanlık

M&A Belgelendirme ve Mühendislik olarak ISO 3834-2 ve EN 1090 Belgesi işlemlerinde sizlere yardımcı olmamız için lütfen bizimle iletişime geçin

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Belgelendirme Hattı
1
Sorularınızı Yanıtlayabilirim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim. . .