fbpx

ISO 28001 Belgesinin Önemi Nedir?

iso-28001-tedarik-zinciri-guvenligi-sistemi

ISO 28001 belgesi ve tedarik zinciri güvenliği yönetim sisteminden kapsamlı bir şekilde bahsetmiştik. Bu yazımızda ise ISO 28001 belgesinin öneminden ve faydalarından bahsedeceğiz.

Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 28001 belgesi ve Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi zincirde yer alan her büyüklükteki kuruluş tarafından alınabilir. Kuruluşların büyüklüklerine veya fonksiyonlarına bakılmaz. Uluslararası büyüklükteki global kuruluşlar, fabrikalar, servis depolama veya taşıma hizmeti veren firmalar, tedarik zincirinin herhangi bir aşamasında yer alan firmalar bu belgeyi alarak rakiplerine karşı avantaj elde ederken, kendilerini büyük yıkımlar getirecek felaketlere karşı güvence altına alırlar.

Eğer firmalar zincire girmek istiyorlarsa, 28001 Tedarik Güvenliği Yönetim Sistemi rakiplerine karşı bir adım önde olmasını sağlayabilir. Çünkü 2020 yılı pandemi nedeniyle tedarik zincirinin öneminin anlaşıldığı bir yıl oldu. Pandemi nedeniyle özellikle lojistik sektöründe yaşanan aksaklıklar ISO 28001 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi’ni her zamankinden daha önemli bir konuma getirdi. 

ISO 28001 Belgesi ve Faydaları

  • Tedarik Zinciri Güvenliği faaliyetlerini diğer yönetim sistemleri ile aynı noktada birleştirerek işletmelerin tedarik zinciri risklerinin hızlı bir şekilde yönetmesine imkan sağlar.
  • Endüstriyel alandaki güvenlik risklerini belirler ve olası hasarın en az seviyede tutulmasını sağlar.
  • Konu ile ilgili faaliyetleri, aksaklığa neden olabilecek riskleri üst yönetimin gündemine getirir. Sonuçta olası risklerin gerçekleşmesi durumunda büyük maddi ve insan kayıpları olabileceği ihtimalini gündeme getirerek sistemin yönetim tarafından desteklenmesini sağlar.
  • Gümrük otoritelerinin işlemlerinin kolaylığı, güvenlik risklerinin kontrolü ile sağlanmaktadır.
  • Avrupa pazarında faaliyet gösteren kuruluşlar için; AEO(Authorised Economic Operator) başvurularında birçok gereklilik standart ile aynı çizgide bir yapılanmadadır. Bu nedenle yasal otoritelerin kuruluşlara olan güvenininin artmasını sağlar.
  • Güvenilirliği artan sigorta şirketlerinin sigorta maliyetlerinin azalır.
  • Etkin bir Güvenlik Yönetimi Sistemi uygulanması sağlayarak, sistemi kuran işletmelere uluslararası arenada rekabet fırsatı sunar. 

ISO 28001 Belgesi Kurulumu

ISO 28001 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi standartları bir taraftan sistemin gereklerini açıklarken diğer taraftan da bu sistemi kurmak ve uygulamak isteyen kuruluşlara bir yönetim modeli sunar. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi gibi sistemleri kurmuş ve deneyimlemiş işletmeler için ISO 28001 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi’nin oryantasyon süreci daha da kısa olacaktır. Çünkü bu sistemler, birbirine çok benzeyen ortak dili konuşurlar. Yani ortak standartlara sahiptirler. Ancak bir tedarik zincirinin karmaşıklığı bir belgelendirme firmasından danışmanlık alınmasını gerekli kılmaktadır. Beklenmedik gelişmeler firmaları oldukça zor bir duruma sokabilir.

Örneğin 2020 yılında pandemi ile birlikte öngörülemeyen gelişmeler birçok firmanın tedarik zincirinde büyük yıkımlar oluşturmuştur. Her zamankinden daha da önemli hale gelen 28001 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi’nin profesyonel ellerce takip edilmesi oluşacak aksaklıklara karşı çevik hareket ederek zararı minimize etme ve personelin eğitimi açısından hayati öneme sahiptir. MA Belgelendirme & Mühendislik olarak ehil ve tecrübeli kadromuzla hizmetinizde olduğumuzu bu vesileyle vurgulamak isteriz.

ISO 28001 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir?

ISO 28001 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir sorusuna cevap vermeden önce “Neden Tedarik Zinciri Yönetimi?” sorusunu cevaplayalım.

Tedarik zinciri yönetiminin en başarılı örneklerinden biri olan Walmart mağazalar zinciri bu soruya yanıt olarak güzel bir örnek teşkil ettiği dönemde perakende sektöründeki en büzüm zincir mağazalardan biriydi. 1979’da Walmart yalnızca belirli bir kesimin alışveriş yaptığı küçük bir perakendeciydi. Daha sonraki 10 yıl içerisinde Walmart inanılmaz bir değişim geçirerek 1992’de metrekare başına en fazla gelir elde eden ve en yüksek stok dönüşüm oranı olan mağazalar zinciri haline geldi.

Firma strateji olarak çapraz yükleme olarak bilinen bir lojistik tekniği kullanarak bu amacını gerçekleştirdi. Bu stratejide mallar sürekli olarak, Walmart depolarına teslim ediliyor, bu depolardan hemen hiç bekletmeksizin mağazalara gönderiliyordu. Bu sayede Walmart satış maliyetlerini büyük oranda düşürdü. Böylelikle en ucuz mağazalar zinciri haline geldi. Peki, K-Mart’a ne oldu? K-Mart 2001 yılında iflasını istedi. Buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bazı endüstrilerde tedarik zinciri yönetimi bir şirketin başarısını belirlemede belki de en önemli faktördür.

Tedarik zinciri malların bir yerden bir yere taşınmasından çok daha fazlasıdır. Bu süreç aynı zamanda bilginin ve paranın hareketliliğini içerir. Bu açıdan tedarik zinciri içinde yönetilmesi gereken konular vardır ve bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bilgi teknolojisi ve enformasyon yönetimi
  • Bilgi birikimi yönetimi
  • Müşteri tedarikçi ilişkileri
  • Müşteri ilişkileri
  • Tedarik zinciri tasarımı
  • Lojistik yönetimi
  • Küreselleşme
  • Ortaklık
  • Güven ve bağlılık

Baştaki sorumuzun cevabına gelecek olursak; ISO 28001:2007 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO tarafından yayınlanmış olan bir yönetim sistemi standardıdır. Konuya biraz daha açacak olursak, uluslararası tedarik zincirlerine karşı güvenlik açıkları, uluslararası ticaret için ciddi tehdit oluşturuyor. Tedarik zincirindeki aksamalar sadece firmaları değil, getirdiği fiyat artışları nedeniyle topyekün bir ülkedeki enflasyonu körüklüyebiliyor. Tedarik zinciri üzerinde birçok işletme yer alıyor.

ISO 28001 standardı bu karmaşıklığı daha güzel bir ifadeyle bu karmaşıklık içinde çıkabilecek aksaklıkları çözmek için çalışıyor. ISO 28001 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi şartlarını yerine getiren firmalar belge almak suretiyle, uluslararası tedarik zincirlerinde güvenlik konusunda daha doğru risk bazlı kararlar alabilmektedir. Tedarik zincirinde risk örnekleri vermemiz gerekirse, doğal ve insan kaynaklı büyük bozulmalardan bahsedebiliriz. Örnek olarak büyük depremler, seller, tayfunlar, terörist saldırılar, grev veya para değerinin aşırı değişmesini ifade edebiliriz.  

ISO 28001 Sistemi Temel Prensipleri

  • Tedarik zincirinin doğru kurulması ve yürütülmesini sağlamak.
  • Güvenlik risklerini ve zararlarını en aza indirmek
  • Malzeme dağıtımının sorunsuz olarak zamanında yapılmasına yardımcı olmak.
  • 2021 ve Sonrasında Tedarik Zinciri Planlaması Nasıl Yapılacak?

COVID-19 Pandemi Süreci ve Endüstri 4.0 Çerçevesinde Tedarik Zinciri Uygulamaları

Pandemi İle birlikte yeniden yapılanmaya başlayan tedarik zincirinde dijital dönüşümün hızlanması bekleniyor. 2020’de COVID-19 pandemisi tedarik zincirinde önemli güvenlik problemleri yarattı. Artık tedarik zincirinin hikayesi yeni baştan yazılacak. Çünkü pandemiye ve buna benzer krizlere karşı ayakta kalabilmek için şirketlerin anlık verilere ulaşması ve insan hatalarını en aza indirecek teknolojilerle tanışması hızlanacak. Endüstri 4.0 denilen ve yapay zekayla robotların daha fazla hayatımızda yer alacağı yüksek sesle dile getiriliyor. Salgın sonrası tedarik zinciri yönetiminin nasıl olacağı konusu çeşitli platformlarda tartışılıyor. Endüstri 4.0 ve Lojistik 4.0’ın gelişimi için akıllı dijital dönüşüm sistemlerinin kullanılması amaçlanmalı. Son tüketici diye adlandırılan bireysel müşterinin ihtiyaçları daha iyi analiz edilmeli ve ona yönelik çözümler sunulmalı.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Belgelendirme Hattı
1
Sorularınızı Yanıtlayabilirim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim. . .