fbpx

Sedex Belgesi

SEDEX, küresel tedarik zinciri kapsamında çalışmalarını yürüten ve koşulları iyileştirerek etik değerler doğrultusunda faaliyetlerini sürdüren hizmet sağlayıcısı olarak bilinmektedir. Kâr amacı gütmeyen bir platform olan SEDEX tarafından standartlara uyan ve bu platforma bağlı olan işletmelere SEDEX Belgesi verilmektedir.

Sedex Belgesi Nedir?

SEDEX Sertifikası sahibi olan işletmelerin işçi hakları, işçi sağlığı ve güvenliği bağlamında sorumluluklarını yerine getirirken iş ve çevre etiği bağlamında da kurumsal bir yaklaşım benimsediğinden söz etmek gerekir. Belgeye sahip üye firmaların birbirilerinin gelişimine katkı sağladıkları ifade edilmelidir. Firmaların faaliyet gösterdikleri alan ne olursa olsun sürekli gelişim ve daha iyi çözümler temelinde çalışmalar yürüttüklerinden söz etmek mümkündür.

Tedarik zinciri, çok karmaşık yapıda ortaya çıkabilmektedir. Şirketlerin tedarik zincirine dair denetim ve düzenlemeler yapması hem maliyet hem de zaman gerektirmektedir. Bu bağlamda tehditleri saptamak ve değerlendirmek zorlu bir süreç olarak kabul görmektedir. SEDEX Belgesi bu süreçlerde çözüm odaklı bir yaklaşım benimsenmesini arzu eder. Kriterlere uygun kurumsal bir yaklaşım benimsenmesini hedefleyen belge sayesinde kurumsal bir yaklaşım elde edilmesi mümkündür.

SEDEX Belgesi
SEDEX Belgesi

SEDEX Belgesi Nasıl Alınır?

Sertifikasyon süreçleri her belgede olduğu gibi SEDEX için de titizlik gerektirmektedir. Bu bağlamda önemli olan doğru adımları atmak ve belge sahibi olmak adına SMETA olarak tanımlanan koşullar çerçevesinde 3 temel adımda gerçekleştirilmektedir. Bu aşamalar aşağıdaki gibidir.

Öz Değerlendirme Formu Aşaması

SEDEX Belgesi almak isteyen firmaların SEDEX ve SMETA kapsamında değerlendirilecek olan firmaların çeşitli başvuru formlarını doldurması gerekmektedir. Bu formlar firmanın standartlar kapsamında değerlendirilmesini kolaylaştıracaktır.

Denetim Alanı Oluşturulmalı

SEDEX Belgesi kapsamında gerçekleştirilecek olan denetimler çerçevesinde bir denetçi ekip tarafından SMETA şartlarına yönelik uygunluk kontrolleri yapılacaktır. Bu bağlamda gerçekleştirilecek olan denetimlerin süresi şirketin çalışan sayısına ve büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.

Raporlama

SEDEX ve SMETA kapsamındaki denetimlerin tamamlanması sonrasında denetçilerin başvuruyu yapan şirket için detaylı bir eylem planı düzenlemesi ve raporlamalar yapması gerekmektedir. Corrective Action Plan – CAPR olarak bilinen Düzenleyici Hareket Planı çerçevesinde herhangi bir eksiklik olup olmadığı ve gerekli iyileştirmelerin yapılıp yapılmayacağı değerlendirilmektedir. SEDEX’in ilgili kurullarının görev aldığı bu süreçte ön denetim şirketleri ve bağımsız denetçilerin çalışmalar yapması söz konusu olmaktadır.

SEDEX Belgesi Alma ve Denetimlerin Faydaları

Uluslararası standartları temel alan ve denetim formatları konusunda çözüm sunan SEDEC, müşterilere ve ortaklara etik kurallar çerçevesinde çözümler sunar. Bu bağlamda önemli olan iş prensiplerine uygunluğun sağlanması ve imajın iyileştirilmesidir. Şirketlerin SEDEX denetim süreçleri tamamlandıktan hemen sonra sertifikasyon süreçlerini dikkate almaları ve sürece hazırlıklı olmaları elzemdir. Bu bağlamda bütçe, enerji ve zamandan tasarruf edilmesi mümkündür. Denetimlerin azaltılması ama standartların en yüksek seviyede tutulması çerçevesinde en başarılı sonuçlar elde edilmesi mümkündür.

SEDEX Belgesi Alacak Firmalar Hangi Kategorilere Ayrılmaktadır?

SEDEX kapsamında olan firmaların sınıflandırılmaları ve kategorilere ayrılmaları noktasında ciddi değerlendirmeler söz konusudur. Bu bağlamda üyelerin doğru sınıflandırılarak standart kapsamının iyileştirilmesi oldukça önemlidir. Aşağıda SEDEX kapsamında olan firma ve üyelerin kategorilere ayrıştırılmasını ele almak mümkündür.

Alıcı (A) Üyeler

SEDEX veri bankası kapsamında kendi tedarikçilerini yöneten ve tedarik zincirinin sonunda yer alan perakendeci şirketlerdir.

Tedarikçi (B) Üyeler

SEDEX Belgesi raporlarını veri bankası kapsamında yayınlaması gereken üreticilerden oluşan ilk derece tedarik zinciri unsurlarıdır.

Alıcı – Tedarikçi (AB) Üyeler

Kendi tedarikçilerinin raporlarını düzenlemek ve yönetmenin yanı sıra alıcılara SEDEX raporları sunmakla mükellef olan şirketlerdir. Üretim yapan firmalar gibi tedarik zincirinin merkezinde bulunmaktadırlar.

SEDEX Belgesi Denetim Süreci Nasıldır?

SEDEX Belgesi almak isteyen tedarikçi ve alıcılar için belli başlı kurallara uyulması gerekmektedir. Bu kriterler bağlamında belirlenmiş olan ölçütler genel itibarıyla SMETA olarak ifade edilmektedir. Dünyada kullanılan en değerli etik denetim formatlarından olan SMETA; kurumsal sosyal sorumluluk bağlamında uygulamaların bir araya gelmesini sağlar. SMETA, Etik Ticaret Girişimi Temel Kodu olarak bilinen ETI Base Code kapsamında evrensel kriterlere dayanmaktadır.

SMETA kapsamında deneyim süreçleri gerçekleştirilirken temel olarak çalışma şartları, iş güvenliği ile çevresel standartlar dikkate alınmaktadır. Sürekli bir gelişim sürecine işaret eden SMETA kapsamında güncel durumlar ve gelişmelere yönelik çözüm önetileri değerlendirilmektedir. İnsan hakları ve geçici çalışma benzeri konularda gerçekleşen düzenlemeler çerçevesinde ideal bir sonuç elde edilmektedir.

SEDEX Denetimi Nasıl Gerçekleşir?

SEDEX denetimleri SMETA formatları çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. MA Belgelendirme gibi akredite kuruluşların müdahil olduğu denetimler 3 haftalık bir denetim şeklinde devam eder. Hazırlık süreci yaklaşık 3 ila 6 hafta arasında değişkenlik göstermektedir. Ayrıca firma performansı bu sürelerde doğrudan etkilidir. Denetimleri başarıyla geçen firmaların İngiltere’deki üye firmalar tarafından kabulü sağlanır.

Siz de SEDEX’e ait ortak veri tabanını kullanmak, çalışma grupları ile karar alma mekanizmalarında rol almak ister misiniz? Üstelik diğer SEDEX üyeleriyle iletişime geçebileceksiniz. O halde M&A Belgelendirme ile süreci titiz bir şekilde yönetebilirsiniz.

Scroll to Top
Belgelendirme Hattı
1
Sorularınızı Yanıtlayabilirim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim. . .